Homemade Stockholm

Köttbullar i tomatsås med fetaost

1 kommentar

köttbullar i tomatsås meatbals tomato
köttbullar i tomatsås meatbals

Det är sällan jag lagar köttbullar och tanken den här gången var att göra helt vanliga köttbullar med potatis, sås och lingon…men så började jag blanda ner massa andra kryddor jag var sugen på och så blev någon variant  med franska örter och fetaost.

Köttbullar ca 4 pers:
400 g nötfärs
1 stor pressad vitlöksklyfta
1,5 finhackad lök
2 msk kalvfond
1 ägg

örtkryddor efter tycke
0,5 dl mandelmjöl/ströbröd
0,5 dl grädde (kan uteslutas)
2 krm cayennepeppar
salt och peppar
lite smulad fetaost

Tomatsåsen:
1 gul hackad lök
1-2 klyftor hackad vitlök
2 msk olivolja
1,5 msk franska örter
2 tärnade tomater
1 burk hela eller krossade tomater
1,5 dl vatten
0,5 msk råsocker
Jalapeno ketchup eller tomatpuré och lite chiliflakes
salt och peppar
100 g fetaost att strö över såsen

Köttbullarna:
Hacka löken fint och blanda med köttfärsen. Ha ner alla kryddor, pressad vitlök, buljong, mandelmjöl/ströbröd, ägg och ev grädde. Blanda sen ner smulad fetaost. Forma till bollar av önskad storlek och stek i smör. Plocka ur stekpannan men diska inte, goda smaker från bullarna finns nu där när du börjar med såsen.

Tomatsås:
Hacka löken, vitlöken och fräs i olja tills de blir ljusbruna tillsammans med örtkryddorna. Häll på tomaterna och de tärnade tomaterna samt vattnet och råsockret. Häll i jalapeno ketchupen eller ta tomatpure och lite chiliflakes för att få lite styrka i såsen men var försiktig så det inte blir för stark, bara lite lite. Salta och peppra. Låt puttra på spisen i ca 10 min och srö sen över fetaosten och lägg i köttbullarna, puttra ett par min och servera med önskat tillbehör.

Annonser

Författare: Homemade Stockholm

Välkommen! I min blogg Homemade Stockholm vill jag dela med mig av mitt intresse för bakning. Här samlar jag mina favoritrecept, inspirerande bilder och shoppingtips till köket. Hoppas du finner inspiration! /Cecilia

One thought on “Köttbullar i tomatsås med fetaost

  1. Fin grön gryta!

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s