Homemade Stockholm

Chokladmousse med karamell och salt!

Lämna en kommentar

chokladmousse karamell

chokladmousse-chocolate-mousse1

Lakrits, choklad och karamell, tre smaker jag älskar! Så varför inte köra ihop dem till en enda härlig mousse! Om man sen serverar den med vaniljglass och rostade hasselnötter för att få det lite crunchy så är man helt körd, man vill äta allt…
Har man inte lakritspulver kan man använda havssalt av fin kvalité för att få till det salta. Gillar man inte lakrits och salt alls kan man utesluta dem helt och bara göra en ljuvlig choklad- karamellmousse!
Jag tänkte även ha över lite kolasås men hade ingen så jag körde över lite sirap, man tar vad man har! Gör dessa i förväg då de helst skall kylas i 6 timmar innan servering.

Ingredienser till chokladmousse med karamell, ca 6 portioner:
1 dl strösocker
2 tsk vatten
30 gram saltat smör
2 dl vispgrädde, som skall kokas upp
200 gram mörk choklad
3 äggvitor
ev 0,5-1 tsk lakritspulver

Till servering:
Rostade hasselnötter
Viniljglass
ev. kolasås, eller sirap

1. Blanda vatten och socker i en stekpanna. Värm sakta upp på låg värme och låt puttra utan att röra om. Den kommer nu tjockna och bli som sirap. Snurra försiktigt på stekpannan så det blandas utan att röra runt. När den blivit en fin brun färg tar du av den från plattan och blandar i smöret.
2. Häll den uppkokade grädden över smör- och sockerblandningen och blanda tills den är slät. Om det blir klumpar av karamellen så tycker jag inte att det gör något om det är små bitar, blir bara god crunch i moussen sen. Önskar man inte bitarna kan man försöka få dem att smälta in i grädden eller plocka bort dem.
3. Lägg sen i chokladen och låt den smälta in och rör runt tills den blir slät.
4. Vispa upp äggvitorna tills det precis går att göra toppar, vispa inte för hårt. Blanda försiktigt äggvitan med chokladkaramellen och pudra över lakritspulver efter smak och blanda. Fördela i 6 portionsformar. Låt stå i kylen 6 tim. Vill man ha tydligare smak av lakrits kan man pudra över lite till.

chokladmousse karamell

Annonser

Författare: Homemade Stockholm

Välkommen! I min blogg Homemade Stockholm vill jag dela med mig av mitt intresse för bakning. Här samlar jag mina favoritrecept, inspirerande bilder och shoppingtips till köket. Hoppas du finner inspiration! /Cecilia

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s