Homemade Stockholm

Croissantsemla, med min godaste fyllning av vanilj, mandelmassa och likör!

1 kommentar

 

croissant semla

stockholms godaste semla

Ingen har väl undgått att det är semeltider och här är min variant som blir frasigt god med smördeg.
Jag fyllde min semla med en fyllning gjord på mandelmassa, vaniljkräm, kardemumma (ett måste) och amarettolikör. Och på hade jag romgrädde! Denna goda semelfyllning kan du ha till vanlig semelbulle också eller så gör du som jag, en typ av croissantsemla!

Igen så har jag bara höftat ihop receptet men ungefär såhär gick det till att göra två semlor…jag ger dig komponenterna till fyllningen så får du smaka av efter din egen smak. Man kan ju hejda sig lite och ha antingen ha amaretto eller romgrädde, om man tycker att det blir kaka på kaka.

Croissantbullar:
1 Smördegsplatta

Fyllning:
riven mandelmassa (50 gram)
mortlade kardemummakärnor  (0,5 tsk)
vaniljkräm eller marsankräm (2 msk)
vaniljsocker äkta (1 tsk)
en skvätt amaretto (1-2 tsk)

Grädde:
vispgrädde (1,2 dl)
florsocker (1 tsk)
rom, konjak, 

Tina upp smördegsplattor. Jag gjorde på två olika sätt. Vill man ha en rund liten semla kan man rulla ihop degen men då växer de inte så mycket. Om man vill ha en större semla och lite frasigare kan man borsta bort mjölet på plattan och vika den en och två gånger trycka ihop den ordentligt men fortfarande inte knåda ihop den. Tänk att det är massa lager som inte vill skrynklas ihop. När du pressat ut degen till ca 1,5 cm hög rektangel trycker du ut små rundlar och lägger på bakplåtspapper, pensla med ägg och in i ugnen på 200 grader i ca 20-25 min, tills de vuxit rejält och fått färg. Om man vill kan man strö över flagad mandel efter att du penslat på ägget, så blir dom extra fina! De kan växa lite åt höger och vänster men det gör inget då man kan skära till dem sen.

Skär bullarna och gröp ur lite innehåll där du lägger i fyllningen (som du blandar ihop i en skål rätt ner bara). Vispa grädden och blanda i romen eller vad du har hemma. Lägg på den fyllda semlan och pudra över florsocker. Servera direkt då de är som frasigast!

Annonser

Författare: Homemade Stockholm

Välkommen! I min blogg Homemade Stockholm vill jag dela med mig av mitt intresse för bakning. Här samlar jag mina favoritrecept, inspirerande bilder och shoppingtips till köket. Hoppas du finner inspiration! /Cecilia

One thought on “Croissantsemla, med min godaste fyllning av vanilj, mandelmassa och likör!

  1. Åh vad gott! Du är ju helt grym på bra kombinationer. Gott + gott + gott = BÄST! 🙂

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s