Homemade Stockholm

Gott anisbröd med hirs!

2 kommentarer

 

anisbröd grovt

Anisbröd

Jag brukar mest baka snabb jäsfria limpor för att jag tycker det är så tråkigt med jäsning ; ) Men i helgen tog jag mig i kragen och bakade ett jäsbröd och det var väntan värd. Det blev väldigt goda smaker och ett väldigt fluffigt bröd. Personligen älskar jag valnötter i bröd så det slängde jag också i. Egentligen är det inte jobbigare att baka ett jäsbröd än en vanlig filmjölkslimpa, du måste bara ha en timma till över. Dessutom är det en härlig känsla att se brödet jäsa och kul att forma det sen. Jag rekommenderar verkligen att ha i hirsfrön, blir så gott krispigt tuggmotstånd.

Ingredienser till tre bröd:
50 gram jäst
0,5 dl brödsirap
2 tsk salt
2 msk olja
1 dl hirsfrön
2 tsk hel anis (som du mortlar)
5 dl 37 gradigt varmt vatten
2 dl grovt rågmjöl
3 dl Bovetemjöl
9 dl vetemjöl
1,5 dl valnötter
1,5 dl torkad frukt (jag hade tranbär)
brödkryddor

Blanda jäst, sirap, olja, hirs, salt och vatten i en degbunke. Häll i mjölet, lite i taget och knåda degen smidig. Blanda frukt och nötter. Låt jäsa i 30 min.
Dela degen i tre delar och forma dem till limpor. Lägg omlott på en plåt med bakplåtspapper. Låt jäsa i 30 min.
Pensla försiktigt med lite vatten och strö över brödkrydda och mjöl.
Värm ugnen med en plåt med kanter underst till 250 grader. Ställ in brödet över plåten och slå i 1 dl vatten i den understa plåten och grädda i 5 min. Sen sänker du värmen till 200 grader. Grädda i ca 25 min eller tills brödet är 96 grader i innertemperatur. Låt svalna på galler. Det här anisbrödet är grymt gott med philadelphia, ost, gurka och örtsalt på. Eller ett gott matbröd eller till en soppa!

Annonser

Författare: Homemade Stockholm

Välkommen! I min blogg Homemade Stockholm vill jag dela med mig av mitt intresse för bakning. Här samlar jag mina favoritrecept, inspirerande bilder och shoppingtips till köket. Hoppas du finner inspiration! /Cecilia

2 thoughts on “Gott anisbröd med hirs!

  1. Åhh ser verkligen gott ut! Måste göra det här brödet nån gång!

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s